L’endodòncia, el que es coneix com matar el nervi, és un tractament dental que consisteix a netejar i desinfectar la part interna de la dent. Cal fer una endodòncia quan la peça dental està fracturada, amb càries profunda o el teixit pulpar lesionat. Obtenim com a resultat una dent desvitalitzada però perfectament sa per desenvolupar la seva funció dins de la cavitat bucal.
Què és una endodòncia?
L’endodòncia, el que es coneix com “matar el nervi” implica el tractament de les lesions de la polpa dental, o “nervi de la dent”. La causa més freqüent de malaltia de la polpa dental són la càries dental i els traumatismes (cops a les dents). La polpa dental està situada a l’interior del conducte de l’arrel i conté nervis i vasos sanguinis que ajuden la dent en el desenvolupament. Si la polpa enmalteix , el nervi pot arribar a morir , cosa que sovint porta a sensibilitat, dolor o fins i tot abscessos dentals (flemons). També pot portar a canvis de color de la dent, que es poden tornar grises o fins i tot negres.
D’altra banda, també podria estar aconsellada l’endodòncia en dents que requereixen tallats exhaustius per col·locar posteriorment corones o ponts. Bàsicament el que passa és que la polpa és infectada per bacteries que procedeixen de la càries dental, obturacions amb filtracions per sota o esquerdes, que porten a la desvitalització de la polpa.
Com es fa una endodòncia?
El tractament endodòntic pas a pas:
1. Anestèsia: El tractament es fa sota anestèsia local per evitar qualsevol molèstia durant l’endodòncia.
2. Aïllament de la dent: La dent que cal tractar s’aïlla de manera absoluta aplicant-li làtex, el qual se sosté a la dent mitjançant una grapa especial metàl·lica anomenada “clamp”.
3. Accés al conducte radicular: El dentista crea una obertura a la corona de la dent per accedir al nervi. Això es fa utilitzant instruments dentals especialitzats, com poden ser les freses dentals.
4. Eliminació de la polpa: Quan s’ha accedit a la polpa, s’elimina acuradament utilitzant llimes dentals. L’objectiu és eliminar tot el teixit pulpar infectat o inflamat, així com qualsevol bacteria present als conductes radiculars.
5. Neteja i conformació dels conductes radiculars: Després d’eliminar la polpa, es netegen i conformen els conductes radiculars utilitzant llimes de diferents mides per garantir que estiguin lliures de restes de teixit pulpar i bacteris.
6. Irrigació: Durant el procés de neteja i conformació, els conductes es netegen amb una solució desinfectant.
7. Obturació: Quan els conductes radiculars estan nets i secs, s’omplen amb materials de caràcter termoplàstic, concretament gutaperxa i es segellen amb un ciment especial, per prevenir la reinfecció. En alguns casos, es pot col·locar un poste dins del conducte per proporcionar suport addicional per a la restauració final.
Un cop realitzada l’endodòncia o reendodòncia, procedim a realitzar la reconstrucció de la peça dental , amb un empastament o una corona, depenent de la quantitat de teixit dental perdut durant el procediment i la ubicació de la dent a la boca.
En la majoria dels tractaments, l’endodòncia es pot fer en una sola sessió, si bé en alguns casos poden ser necessàries dues o més sessions.
El pacient no sent cap dolor durant el tractament. Només en alguns casos, en passar-se l’efecte de l’anestèsia, es refereix una lleugera sensació de molèstia a la zona, que es passa als 4 o 5 dies. Per reduir aquestes lleus molèsties es recepten analgèsics i antiinflamatoris.
Una dent endodonciada necessita alguna cura especial?
Després d’un correcte tractament d’endodòncia i una adequada restauració definitiva de la dent realitzada pel seu odontòleg o estomatòleg, la dent es comportarà igual que les altres tant en la funció com en la durada, requerint les mateixes cures d’higiene, prevenció i revisions periòdiques que qualsevol altra dent.
Formulari de contacte
Els camps amb * són obligatoris